Eigen bijdrage Oekraïense ontheemden
Verblijft u in de gemeentelijke opvang? Dan betaalt u vanaf 1 januari 2025 een eigen bijdrage voor de kosten van de opvang.
Gemeenten maken kosten voor de opvanglocatie(s). Iedere volwassen Oekraïner met inkomsten gaat meebetalen aan deze kosten. Dat is eerlijker. Ook andere groepen in Nederland, zoals asielzoekers, betalen een eigen bijdrage als ze een inkomen hebben. Deze regel geldt in heel Nederland.
Hieronder leest u vragen en antwoorden over de eigen bijdrage.
Waarom wordt de eigen bijdrage ingevoerd?
Omdat het eerlijker is ten opzichte van andere groepen in Nederland, bijvoorbeeld andere vluchtelingen. Asielzoekers betalen ook een eigen bijdrage als ze een inkomen hebben. Na het betalen van uw eigen bijdrage houdt u minimaal net zoveel geld over als wanneer u niet zou werken en alleen leefgeld ontvangt.
Wanneer wordt de eigen bijdrage ingevoerd?
Vanaf 1 januari 2025.
Wie moet de eigen bijdrage betalen?
Oekraïners die
- ouder zijn dan 18 jaar,
- in de gemeentelijke opvang wonen,
- een baan hebben of
- een WW-uitkering hebben of
- een uitkering hebben omdat ze langdurig ziek zijn of niet kunnen werken of
- een toeslag krijgen.
Ik ontvang leefgeld. Moet ik dan een eigen bijdrage betalen?
Nee, alleen Oekraïners met inkomen betalen een eigen bijdrage (zie ook de vraag hierboven).
Hoeveel is de eigen bijdrage?
De eigen bijdrage is 105 euro per persoon per maand. Bestaat uw gezin uit twee personen van 18 jaar of ouder en minderjarige kinderen? Dan betaalt uw gezin maximaal twee keer 105 euro (210 euro) per maand.
Hoe wordt bepaald of ik een eigen bijdrage moet betalen?
Om te bepalen of u een eigen bijdrage moet betalen gebruiken we een peildatum. Dat is een datum waarop we controleren of u op dat moment inkomen heeft en/of toeslagen ontvangt of leefgeld ontvangt. Dat doen we twee keer per jaar: op 1 juni (voor de tweede helft van het kalenderjaar) en 1 december (voor de eerste helft van het nieuwe kalenderjaar).
Betaal ik ook voor mijn kind die ouder is dan 18 jaar?
Kinderen van 18 jaar of ouder die bij u verblijven, maken voor deze regeling geen deel uit van een gezin. Als zij een inkomen hebben, betalen zij zelfstandig deze bijdrage.
Ontvang ik elke maand een brief?
Nee. U heeft één brief (beschikking) met een persoonlijke QR code ontvangen. Hiermee heeft u automatische incasso geregeld bij uw bank. Op de peildatum controleren wij of u moet blijven betalen. Is er niets veranderd? Dan ontvangt u geen nieuwe brief van ons. Alleen als er wel iets veranderd is, ontvangt u weer een brief. Als voorbeeld: U betaalt geen eigen bijdrage meer, omdat uw inkomen te laag is. Op de peildatum blijkt dat weer voldoende inkomen heeft. In dat geval ontvangt u weer een nieuwe brief (beschikking) van ons.
Ik woon sinds kort in de gemeentelijke opvang. Wanneer ontvang ik een brief?
Op 1 juni en 1 december (peildatum) controleren wij of u een eigen bijdrage moet betalen. Woont u sinds kort in de gemeentelijke opvang? Dan ontvangt u in de weken na deze peildata uw eerste brief (beschikking).
Wat is een peildatum?
Dat is de datum waarop we controleren of u op dat moment inkomen heeft en/of toeslagen ontvangt of leefgeld ontvangt. Zo kunnen we bepalen of u een eigen bijdrage moet betalen. Dat doen we twee keer per jaar: op 1 juni (voor de tweede helft van het kalenderjaar) en 1 december (voor de eerste helft van het nieuwe kalenderjaar).
Moet ik elke maand een QR code scannen?
Nee. Dit doet u eenmalig om machtiging te verlenen via uw bank voor automatische incasso.
Betaalt een gezin één rekening?
Klopt, zolang de kinderen jonger zijn dan 18 jaar betaalt u als gezin één rekening van 210 euro.
Hoeveel herinneringen worden er verstuurd?
U ontvang 1 herinnering. Als deze herinnering is verlopen volgt er een gesprek. Als u dan nog geen actie heeft ondernomen, ontvangt u een aanmaning. Bij een aanmaning komt er een boete bovenop het bedrag.
Hoeveel is de boete bij een aanmaning?
De boete bij een aanmaning kost 40 euro.
Wanneer wordt het bedrag afgeschreven van mijn rekening?
De eerste automatische incasso is rond 28 januari 2025. Daarna iedere maand ook rond de 28ste. Zorg dat er rond die tijd genoeg saldo op uw rekening staat. U betaalt over de verstreken maand, dus eind januari betaalt u voor de maand januari.
Ik ben het niet eens met de bijdrage die ik moet betalen. Wat moet ik doen?
Bent u het niet eens met de eigen bijdrage die u moet betalen? Dan kunt u binnen twee weken na de datum van de brief schriftelijk of mondeling reageren. U dient dan een zienswijze bij ons in.
Schriftelijk reageren
Omdat het innen van de eigen bijdrage belegd is bij de gemeente Middelburg (ook voor de gemeenten Veere en Vlissingen) kunt u mailen belastingen@middelburg.nl of uw schriftelijke reactie sturen naar:
Gemeente Middelburg
ter attentie van het college van burgemeester en wethouders
Postbus 6000
4330 LA Middelburg
In uw reactie kunt u het volgende aangeven:
- Waarom u het niet eens bent met ons voornemen
- Welke argumenten u hiervoor heeft.
Stuur voor zover mogelijk de informatie en/of documenten mee die uw argumenten kunnen onderbouwen.
Mondeling reageren
U kunt ook mondeling reageren op dit voornemen. U kunt dit kenbaar maken via belastingen@middelburg.nl. Dan wordt er zo snel mogelijk contact met u opgenomen om een afspraak te maken.
Ik heb kenbaar gemaakt dat ik het niet eens ben. Wat gebeurt er daarna?
Nadat wij uw reactie hebben ontvangen, gaan we uw zienswijze beoordelen. Wij nemen vervolgens een definitieve beslissing over het opleggen van een eigen bijdrage. U ontvangt de definitieve beslissing zo snel mogelijk schriftelijk.
Ik wil bezwaar maken op het besluit van de gemeente dat ik toch moet betalen. Wat moet ik doen?
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag van de bekendmaking van dit besluit, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift richt u aan: Burgemeester en wethouders van Middelburg, Postbus 6000, 4330 LA Middelburg.
In het bezwaarschrift vermeldt u uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt, de reden waarom u bezwaar maakt en uw handtekening.
Een belanghebbende die redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen bezwaar heeft gemaakt, kan geen beroep instellen bij de rechtbank (artikel 6:13 van de Algemene wet bestuursrecht).
Het bezwaar schorst niet de werking van het besluit waartegen het is gericht (artikel 6:16 van de Algemene wet bestuursrecht).
Online bezwaar maken
Uw bezwaarschrift kunt u ook digitaal indienen. U vindt het webformulier via de link www.middelburg.nl/bezwaar. Voor het digitaal indienen van een bezwaarschrift heeft u uw DigiD nodig.
Voorlopige voorziening
Vereisen uw belangen met spoed tijdelijke maatregelen? Dan kunt u, nadat u bezwaar hebt gemaakt, een voorlopige voorziening aanvragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Het verzoek hiertoe richt u aan: Voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda.
Voor het behandelen van een dergelijk verzoek wordt griffierecht geheven; dit recht bedraagt € 187 voor particulieren en € 371 voor organisaties.
Wat is het UWV?
UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. UWV ondersteunt mensen om werk te houden of te krijgen. Als dat niet lukt, voorziet het UWV mensen van een uitkering. Bijvoorbeeld een WW uitkering als je na 26 weken werkloos wordt. Dat is een uitkering van 70% van het laatstverdiende salaris. Als je zelf ontslag neemt, heb je geen recht op WW uitkering.
Waar kan ik terecht met mijn vragen?
Voor vragen of hulp bij het scannen van de QR code, kunt u naar het spreekuur komen. Meer informatie staat ook op de website van de Rijksoverheid: Eigen bijdrage vluchtelingen Oekraïne. U kunt ook terecht bij VluchtelingenWerk Nederland (VWN) via refugeehelp.nl.