Een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden over de gemeentelijke belastingen voor de Samenwerking Belastingen Walcheren en Schouwen-Duiveland.

Ik verhuis. Wat gebeurt er met mijn belastingaanslag?

U hoeft niets te doen.

Ik verhuis binnen de gemeente. Wat nu?

Dan is de hoogte van uw belastingen hetzelfde. De gemeente geeft uw nieuwe adres aan ons door.

Wat gebeurt er als ik naar een andere gemeente verhuis, of als ik bij iemand ga inwonen of als ik niet meer zelfstandig woon?

Dan passen we de belasting automatisch aan.

Welke belastingen worden aangepast?

Als u naar een andere gemeente verhuist, passen we de rioolheffing, afvalstoffenheffing en hondenbelasting (Veere en Vlissingen) aan.

Voor de gemeente Schouwen-Duiveland passen we alleen de afvalstoffenheffing aan.

Ik verhuis naar een andere gemeente. Wat nu?

Dan betaalt u automatisch minder belasting aan uw oude gemeente. U krijgt een nieuwe belastingaanslag van uw nieuwe gemeente. Deze aanslag is alleen voor het aantal maanden dat u op uw nieuwe adres woont.

Moet ik alle belasting betalen als ik mijn woning heb verkocht?

Was u op 1 januari eigenaar? Dan bent u verplicht om de onroerende zaakbelasting en rioolheffing eigenaar te betalen. We kijken naar de situatie op 1 januari. We houden geen rekening met veranderingen in dat jaar.

De eigenarenbelasting kunt u verrekenen met de nieuwe eigenaar

U kunt bij de notaris regelen dat de nieuwe eigenaar de onroerende zaakbelasting betaalt. U leest dat dan terug op de verkoopakte bij ‘zakelijke lasten’. Let op: het is een service van de notaris, geen verplichting. Neem hierover daarom contact op met de notaris. De gemeente doet dit niet.

De gebruikersbelasting moet u in 1 keer betalen

U betaalt alleen gebruikersbelasting voor een niet-woning. U moet de gebruikersbelasting ook betalen als u na 1 januari de niet-woning niet meer gebruikt. U kunt dit niet verrekenen met de nieuwe eigenaren via de notaris. U hoeft alleen niet twee keer te betalen. Koopt of gebruikt u weer een niet-woning in datzelfde jaar? Dan hoeft u niet nóg een keer gebruikersbelasting te betalen voor uw nieuwe adres. U was daar namelijk op 1 januari nog geen gebruiker.

Waarom zit er geen acceptgiro bij mijn belastingaanslag?

Wij sturen geen acceptgirokaarten meer. U moet het bedrag zelf overmaken via:

Zorg ervoor dat u betaalt voor de vervaldatum. Dat is de datum die staat op uw aanslagbiljet.

Hoe kan ik de belastingen automatisch betalen?

Dat kan als u een automatische incasso regelt.

Kan u geld van mijn rekening halen als ik geen belastingaanslag heb gekregen?

Via Persoonlijke belastinggegevens kunt u zien of u een aanslag heeft gekregen. U heeft daarvoor uw DigiD nodig. Misschien heeft u of uw zaakwaarnemer u aangemeld bij MijnOverheid. U krijgt dan geen aanslag meer op papier via de post. U vindt uw aanslag dan in uw Berichtenbox van MijnOverheid.

Er is iemand overleden. Wat moet ik regelen?

U hoeft ons dat niet te laten weten. Dat horen we van de gemeente. We horen wel graag welk adres we moeten gebruiken voor onze administratie.

Woonde de overledene alleen?

Wilt u ons dan een adres doorgeven van iemand die de administratie regelt? U kunt het adres doorgeven via ons e-mailadres belastingen@middelburg.nl. Wij regelen dan de administratie met de erfgenaam of persoon die verantwoordelijk is voor de administratie. Wordt de belasting minder? Dan sturen we hierover informatie naar het nieuwe adres.

Woonde de overledene niet alleen?

Dan houden we hetzelfde adres aan voor de administratie.

Mijn partner verhuist. Ik blijf op het adres wonen. Wat nu?

Dat ligt eraan of de belastingaanslag op uw naam staat, of op de naam van uw partner.

Staat de belastingaanslag op naam van uw partner?

Dan neemt uw partner de belastingaanslag mee naar zijn of haar nieuwe adres. Hoeft hij of zij daar geen of minder belasting te betalen? Dan wordt zijn of haar aanslag minder. U krijgt dan een nieuwe belastingaanslag voor de maanden nadat uw partner is verhuisd.

Staat de belastingaanslag op uw naam?

Dan verandert er niets. Als u nu alleen woont, dan wordt daar vanaf het volgende belastingjaar rekening mee gehouden.