Hondenbelasting moet alleen worden betaald in Veere en Vlissingen. Middelburg en Schouwen-Duiveland kennen geen hondenbelasting.

Iedereen die één of meer honden houdt in Vlissingen of Veere, betaalt daarvoor belasting. De houder van één of meer honden krijgt de aanslag. Als er meerdere houders zijn, bepalen beleidsregels wie belastingplichtig is. Wanneer u een hond of een extra hond in huis neemt, moet u dat melden.

DigiD linkHond digitaal aanmelden of afmelden

Hoe controleren wij of u zich aanmeldt?

Elk jaar controleren wij u of u een hond houdt. Dat laten we doen door het bedrijf Legitiem B.V. Medewerkers controleren via steekproeven. Zij hebben een legitimatiebewijs dat ze u kunnen laten zien. Op het legitimatiebewijs ziet u de naam en een foto van de controleur. Bent u niet thuis? Vermoedt de controleur dat u één of meerdere honden houdt waarvoor u geen aangifte heeft gedaan? Dan laat hij een briefje achter. U moet daarop binnen 14 dagen reageren. Ook als u geen hond heeft.

Wat doet u als u geen hond(en) meer houdt?

U laat het ons weten als geen hond(en) meer houdt. Dat doet u op deze pagina. Uw aanslag wordt lager. U krijgt een 'verminderingsbrief' waarin het nieuwe aanslagbedrag staat. Vanaf de volgende maand hoeft u dan geen hondenbelasting meer te betalen.

Aan- en afmelden

Als u één of meerdere honden heeft, moet u dit melden bij de gemeente. U moet ook een (af)melding doen als:

  • uw hond overlijdt
  • u uw hond wegdoet

U kunt uw hond digitaal aan-of afmelden(externe link). Inwoners kunnen hiervoor inloggen met DigiD. Het afmelden van de hond kan alleen de persoon  doen die de aanslag hondenbelasting betaalt.

Verhuizen

Als u uit uw gemeente verhuist, hoeft u uw hond(en) niet apart af te melden. Met uw inschrijving in de nieuwe gemeente wordt u automatisch uitgeschreven uit deze gemeente. U hoeft dan over de laatste maanden van het jaar niet te betalen. Wel moet u uw hond(en) in de nieuwe gemeente weer aanmelden.

Al lang geen hond meer?

Als u al lange tijd geen hond meer heeft, kunt u uw hond alsnog afmelden. Heeft u geen verklaring, zoals een euthanasieverklaring of een overname-verklaring, dan heeft u geen recht op terugbetaling van al betaalde belasting. In dat geval geldt de datum van het afmeldformulier als de wijzigingsdatum van uw situatie.