Heeft u meer dan 90 dagen per jaar een gemeubileerde woning ter beschikking voor uzelf of uw gezin? En woont u in een andere gemeente? Dan moet u mogelijk forensenbelasting betalen.

Direct naar tarieven

U betaalt forensenbelasting wanneer u uw gemeubileerde woning meer dan 90 dagen voor uzelf beschikbaar heeft. Deze woning is voor u geen hoofdverblijf (u woont er niet). U hoeft de woning niet meer dan 90 dagen zélf te gebruiken. Maar het meer dan 90 dagen beschikbaar houden voor eigen gebruik is genoeg om u forensenbelasting op te leggen.

Wat betekent hoofdverblijf?

Met het begrip hoofdverblijf bedoelen we de verblijfplaats van u of uw gezin. Waar u woont, en waar u of uw gezin de meeste tijd doorbrengt. Maar het gaat om meer:

  • verblijfplaats van u of uw gezin;
  • woonplaats van inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP). Vroeger was dit het GBA;
  • adres waar de post wordt bezorgd;
  • plaats waar de huisdieren vertoeven;
  • plaats van waaruit u meedoet met het verenigingsleven.

Wanneer moet u forensenbelasting betalen?

U bent belastingplichtig voor de forensenbelasting wanneer u:

  • eigenaar of gebruiker bent van een woning in onze gemeente en
  • uw hoofdverblijf is niet in onze gemeente en
  • de woning in onze gemeente is gemeubileerd en
  • de woning in onze gemeente is meer dan 90 dagen van het belastingjaar voor u of uw gezin beschikbaar. Hierbij gaat het er niet om of u de woning ook echt 90 dagen gebruikt.

Verhuurt u de woning?

U betaalt forensenbelasting als u de woning meer dan 90 dagen per jaar beschikbaar heeft. Voor uzelf of voor uw gezin. Dat betekent namelijk dat u de woning niet meer dan 275 dagen per jaar verhuurt.

Heeft u de woning alleen voor de verhuur? Dan houdt u de woning niet beschikbaar voor uzelf of uw gezin. In dat geval hoeft u dus geen forensenbelasting te betalen.

Ook als de woning minder dan 275 dagen wordt verhuurd, is deze soms niet beschikbaar voor uzelf. Misschien heeft u een verhuurovereenkomst met een verhuurbureau afgesloten dat eigen gebruik niet toestaat.

Staat een verhuurovereenkomst eigen gebruik wél toe? Dan begrijpen wij daaruit  dat u de woning voor uzelf of uw gezin beschikbaar houdt.

Als u zelf, of via een verhuurmiddelingsbureau, uw woning verhuurt, dan kunt u ons de volgende gegevens sturen:

  • een lijst met het totaal aantal dagen voor uw eigen gebruik;
  • een lijst met het totaal aantal dagen dat de woning verhuurd is geweest;
  • kopieën van de verhuurovereenkomsten.

Stuurt u deze gegevens naar: e-mail belastingen@middelburg.nl.

Kan ik bij de forensenbelasting bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?

U kunt bezwaar maken als u de woning na 1 januari van het belastingjaar heeft gekocht en geen WOZ beschikking heeft ontvangen.

Als u op 1 januari van het belastingjaar eigenaar was van de woning heeft u een beschikking ontvangen met de WOZ waarde.

Hiertegen heeft u bezwaar kunnen maken binnen de gestelde termijn. Na deze termijn is de waarde onherroepelijk vast komen te staan.

Het is niet mogelijk bezwaar te maken tegen de WOZ waarde op de aanslag forensenbelasting.